Stari satovi i njihova vrijednost

Dok su neki fokusirani samo na nove i moderne stvari, ima i onih koji cijene starinu i nešto u čemu ima dašak prošlosti – stari satovi svakako spadaju u vrlo poželjne komade prošlih vremena.

Kako je rijetko tko ekspert kad su u pitanju starine, stari satovi u drugi predmeti svakako moraju biti dobro proučeni da biste uopće znali sa čime baratate.

Ukoliko imate neki primjerak starog sata, prvi korak je pogledati vodiče za cijene. Otiđite u knjižnicu ili knjižaru kako biste pronašli knjige o prikupljanju i vrednovanju džepnih satova. Postoje vodiči kojima su samo džepni satovi u fokusu, mada i opći vodiči za prikupljanje cijena uključuju neke podatke o džepnim satovima. 

Drugi korak je da pronađete vrijednost tog predmeta na tržištu. Džepni sat vrijedi samo onoliko koliko je neki kolekcionar spreman platiti. Provjerite tržište da biste vidjeli cijene postignute sa satovima sličnim vašemu satu. Dobro mjesto za početak su završene aukcije na eBayu. Ima i raznih stranica koje omogućuju svojim članovima da pronađu realizirane cijene u aukcijskim kućama te u internetskim trgovinama antikviteta i kolekcionara.

Svakako se savjetujte sa stručnjakom. Odnesite svoj sat u trgovinu antikviteta ili nakita koji je specijaliziran za antikvitete kad su satovi u pitanju. Zatražite od vlasnika neformalnu procjenu. Ako vam je potrebna profesionalnija procjena u svrhu osiguranja, obratite se procjenitelju. Neke profesionalne udruge za procjenu mogu vas kontaktirati sa stručnjacima iz tog područja.

Shvatite da je cijena procjene dana za potrebe osiguranja obično veća od cijena na sekundarnom tržištu ili onoga što pronađete u vodičima s cijenama. 

Ukoliko i dalje niste sigurni sa čime raspolažete i ukoliko niste odlučili da želite stari sat zadržati za uspomenu, onda svakako prepustite cijeli ovaj proces stručnjaku koji će za vas odraditi cijelu stvar – uz određenu kompenzaciju. Možete se dogovoriti i za postotak od prodajne cijene koje satovi postignu pa će motivacija biti još bolja da se posao napravi vrhunski za vas.